Takplåt tp20

 

En av de vanligaste takplåtarna som säljs och används för takbygge kallas för tp20 som är en korrugerad plåt av ett enkelt utförande. Tp20 är ett väldigt enkelt utseende och används ofta till takläggning på lite mindre byggnader där kraven på utseende inte är lika höga, så som garage eller en bod. Plåten är korrugerad, alltså vågformad/veckad och oftast är den målad eller lackad i svart eller röd färg. Plåten finns i flera olika längder och väljer man en plåt som är så lik takets längd som möjligt så kommer man att underlätta takläggningen.

Många fördelar

Tp20 har ett enkelt utseende och oftast ett relativt billigt pris, men kvalitén och hållfastheten är lika bra i den som i andra takplåtar som är dyrare. Takplåtar som efterliknar klassiska takpannor är oftast de dyraste men priserna skiljer sig också mycket åt beroende på var du väljer att handla. Byggmax är ett exempel på en affär som säljer tp20 till ett bra pris, där den billigaste varianten kostar runt 73 kr per kvadratmeter. Skillnaden om du handlar på Byggmax eller liknande byggvaruhus är att utbudet oftast inte är lika stort vad gäller olika bredder, längder, nyanser och så vidare men om du vill ha relativt mycket standard på dina mått och nyanser så kommer du hitta det du behöver på dessa byggvaruhus. Har du mer specifika krav så brukar plåtfirmor ha ett stort utbud på tp20 och de brukar även ha lite mer kunskap om du har frågor du vill ha svar på angående takplåtar.

Olika tjocklekar på tp20

Förutom längd och bredd så behöver man också uppmärksamma att tp20 finns i olika tjocklekar, ju tjockare plåt desto hållbarare kommer den att vara. Så beroende på vilken byggnad ditt tak ska vara på och vad det kommer att utsättas för så är det här ett val du behöver ta hänsyn till.