Takplåt pris

 

Takplåt är ett ekonomiskt bra val när det kommer till val av material till takkonstruktionen, men som med allting annat finns det både billigare och dyrare alternativ beroende på var du handlar och även på lite andra faktorer. Väljer man en veckad takplåt kommer det vara billigare än om man väljer en takplåt som har en konstruktion som rent estetiskt ska efterlikna klassiska takpannor.

En korrugerad/veckad takplåt som är lackad i svart eller rött kommer du att kunna köpa från runt 70 kr/m2 till uppemot några 100 kr/m2 beroende på var du väljer att handla. Vill du istället köpa takpanneplåt som många kan tycka ger ett mer estetiskt tilltalande material, speciellt på hus som är lite äldre så får du räkna med att priset kommer stiga – men det kommer fortfarande bli billigare än att använda sig av riktiga tegelpannor. Takpanneplåt kostar från cirka 100 kr/m2 på de billigaste affärerna och kan också kosta upp emot några hundralappar per kvadratmeter. Prisskillnaden på ”vanlig” korrugerad takplåt och takpanneplåtar är inte så stor men man bör komma ihåg att ett tag är ganska många kvadratmeter så den slutgiltiga prisskillnaden kommer att bli relativt stor. Tänk därför efter noga vilket tak du faktiskt vill ha och hur mycket pengar du är beredd att lägga på det.

Förutom själva plåten tillkommer det en del prylar som behövs till själva takläggningen som man behöver beräkna med i priset för vad det kommer att lägga ett tak med takplåtar. Du kommer att behöva verktyg och material så som skruv och enligt kostnadsguiden som är en konsumentvägledande sajt kring priser på olika tjänster och arbeten så kommer materialet för att lägga ett plåttak att kosta runt 150-200 kr per kvadratmeter och då ingår själva plåten, verktyg och materialet som behövs till. Man ska också komma ihåg att takplåtarna behöver väldigt lite underhåll och har lång hållbarhet vilket också gör det till att ekonomiskt bra val av takmaterial.